Het fiscaal maximum in één keer storten: kan dat?

Afhankelijk van uw contract kunt u storten wanneer u wil, en op voorhand het bedrag kiezen dat uw bankrekening aankan. Maar wist u dat u het fiscaal maximum ook gewoon in één keer kunt storten? 

Wat is het fiscaal maximum?

Zodra de nieuwe regeling rond het duaal pensioensparen definitief wordt, zal u kunnen kiezen tussen twee stelsels : 

  • U kiest ervoor om in het huidige stelsel te blijven. U spaart tot het bestaande wettelijke maximum van 960 EUR per jaar en u geniet een belastingvermindering van 30% op het door u gestorte bedrag. 
  • U kiest ervoor om in het nieuwe stelsel te stappen. U spaart tot het wettelijke maximum van 1.230 EUR per jaar en u geniet een belastingvermindering van 25% op het door u gestorte bedrag. Indien dit nieuwe stelsel uw voorkeur geniet, moet u dit elk jaar opnieuw aan ons laten weten. 

Deze wettelijke maxima worden jaarlijks geïndexeerd. 

Dit kan maar één keer per jaar, dus als u twee of meer pensioenspaarcontracten heeft dan moet u goed uitkijken welk contract u inbrengt bij het invullen van uw belastingbrief. 

Opgelet, de fiscale voordelen hangen af van uw persoonlijke situatie en van de fiscale wetgeving die van toepassing is. Deze kunnen in de toekomst veranderen.

Hoe stort u dat?

Uw stortingen hangen af van het contract dat u heeft met uw bank of verzekeraar. Veel mensen kiezen ervoor om maandelijks te storten en zo de kost te spreiden over een heel jaar.

Het is ook mogelijk om in het begin van het jaar de volledige premie in één keer te storten. Dat wil natuurlijk wel zeggen dat u in één keer over het bedrag beschikt.

Laatste storting

U kunt het kapitaal van uw pensioenspaarcontract vanaf uw 65ste verjaardag opnemen. Het jaar waarin u 64 wordt, is dus het laatste jaar waarin u met fiscaal voordeel stort.

Aangezien u op uw 60ste verjaardag 8% ‘anticipatieve taks’ betaalt, is het zeker interessant om te blijven storten tot en met het jaar waarin u 64 wordt. U kunt die stortingen namelijk nog vier jaar fiscaal inbrengen en u moet op dit extra kapitaal geen belastingen meer betalen.

Wat is mijn fiscaal voordeel-ERGO-Quel est mon avantage fiscal
De ERGO website maakt gebruik van cookies
Meer informatie Ik ga akkoord