Het fiscaal maximum in één keer storten: kan dat?

Afhankelijk van uw contract kunt u storten wanneer u wil, en op voorhand het bedrag kiezen dat uw bankrekening aankan. Maar wist u dat u het fiscaal maximum ook gewoon in één keer kunt storten? 

Wat is het fiscaal maximum?

Dat verandert elk jaar. Voor 2016 ligt dat vast op € 940. U kunt dit volledige bedrag inbrengen in uw belastingen en u krijgt daar 30% van terug, dat komt neer op een cadeautje van de fiscus van € 282.

Dit kan maar één keer per jaar, dus als u twee of meer pensioenspaarcontracten heeft dan moet u goed uitkijken welk contract u inbrengt bij het invullen van uw belastingbrief.

Opgelet, de fiscale voordelen hangen af van uw persoonlijke situatie en van de fiscale wetgeving die van toepassing is. Deze kunnen in de toekomst veranderen. 

Hoe stort u dat?

Uw stortingen hangen af van het contract dat u heeft met uw bank of verzekeraar. Veel mensen kiezen ervoor om maandelijks te storten en zo de kost te spreiden over een heel jaar.

Het is ook mogelijk om in het begin van het jaar de volledige premie in één keer te storten. Dat wil natuurlijk wel zeggen dat u in één keer over het bedrag beschikt. Praat hierover met uw agent.

Laatste storting

U kunt het kapitaal van uw pensioenspaarcontract vanaf uw 65ste verjaardag opnemen. Het jaar dat u 64 wordt, is dus het laatste jaar dat u stort. 

Aangezien u op uw 60ste verjaardag 8% ‘anticipatieve taks’ betaalt, is het zeker interessant om te blijven storten tot uw 64ste. U kunt die stortingen namelijk nog vier jaar fiscaal inbrengen en u moet op dit extra kapitaal geen belastingen meer betalen.

Heeft u vragen over uw pensioenspaarcontract en uw stortingen?

Neem contact op met uw ERGO-adviseur.

Zoek uw adviseur
Wat is mijn fiscaal voordeel-ERGO-Quel est mon avantage fiscal
De ERGO website maakt gebruik van cookies
Meer informatie Ik ga akkoord