Hoe bouw ik aanvullend pensioen op als zelfstandige?

Als zelfstandige kunt u sparen voor een aanvullend pensioen met een VAPZ. Dit is gebonden aan maximumbedragen, en soms kan het nodig zijn om meer te sparen. In dat geval is een IPT de geschikte keuze.

Wat is een VAPZ?

VAPZ is de afkorting voor Vrij Aanvullend Pensioen voor Zelfstandigen. Dit laat u toe zelf voor uw pensioen te sparen in een individueel spaarplan, en de bijdragen zijn bovendien aftrekbaar als beroepskost. Door dit laatste geniet u een erg interessant fiscaal voordeel dat kan oplopen tot 50% afhankelijk van uw inkomsten. Bovendien worden uw sociale bijdragen berekend op basis van uw netto belastbare inkomen, waardoor sparen in een VAPZ ook een verlaging van deze bijdragen oplevert. 

Als zelfstandige geniet u met andere woorden een fiscaal én sociaal voordeel door voor uw eigen pensioen te sparen. Meer dan dat: waar werknemers gebruik maken van collectieve plannen (waarbij de regels voor iedereen hetzelfde zijn), heeft u als zelfstandige de mogelijkheid om een VAPZ op maat te laten samenstellen. Bent u zelfstandige en wil u bijvoorbeeld uw kinderen beschermen in het geval u overlijdt, dan kunt u er voor opteren om een groter deel van uw premie aan een overlijdensdekking te wijden. 

U bent zelfstandige in bijberoep? Dan heeft u evengoed de mogelijkheid om een VAPZ te nemen, op voorwaarde dat u bijdragen betaalt zoals een hoofdberoeper én dat u tijdig stort. 

Wat is een IPT?

IPT betekent Individuele Pensioentoezegging. Het is een verzekering die interessant wordt als u als zelfstandige nood heeft aan een nog hogere pensioenopbouw dan de maximumbedragen toegestaan voor een VAPZ. 

Met een IPT kunt u uw pensioen op het niveau brengen van 80% van uw laatst verdiende inkomen. In dit product kunnen met andere woorden beduidend grotere kapitalen worden bijeen gespaard ten opzichte van andere, fiscale producten. De fiscaliteit aangaande de IPT-verzekering komt sterk overeen met de groepsverzekering van werknemers. Zo zal bijvoorbeeld het moment van pensionering bepalend zijn voor de belasting die u op het einde van de rit zal betalen: hoe vroeger u op pensioen wenst te gaan, hoe zwaarder de eindtaxatie zal zijn. Op deze manier probeert de wetgever zowel zelfstandigen als werknemers langer aan het werk te houden. 

Wil u meer weten over manieren om te sparen voor uw pensioen als zelfstandige?

Dan is het hoog tijd voor een goed gesprek met uw ERGO-adviseur.

Zoek uw adviseur
Hoe mijn pensioen voorbereiden-ERGO-Comment préparer ma pension
De ERGO website maakt gebruik van cookies
Meer informatie Ik ga akkoord