Hoe kan ik mijn pensioen aanvragen?

Normaal gezien wordt uw pensioen automatisch aangevraagd. Bent u zelfstandige of ambtenaar, of wil u met vervroegd pensioen, dan moet u zelf een aanvraag indienen. Er zijn verschillende manieren om die aanvraag te doen, maar de gemakkelijkste is de online aanvraag.

Automatische aanvraag van uw pensioen

Wanneer u op de wettelijke pensioenleeftijd van 65 jaar met pensioen gaat, moet u geen pensioenaanvraag indienen. De overheid doet zelf automatisch al het nodige om uw pensioen te berekenen en tijdig te betalen. Let wel: vanaf 2025 stijgt de wettelijke pensioenleeftijd naar 66, om vervolgens in 2030 op 67 jaar te belanden.

Zelf pensioen aanvragen

Als u voor uw 65ste met pensioen wil gaan, moet u wél een aanvraag indienen. Die aanvraag kunt u indienen ten vroegste een jaar en ten laatste een maand voor u met pensioen wil gaan. U kunt uw aanvraag zowel schriftelijk als online indienen.

  • Schriftelijk
    De aanvraag kan bij het gemeentebestuur van uw hoofdverblijfplaats, bij de centrale administratie in de Zuidertoren, een gewestelijk kantoor of op een zitdag van de RVP. U moet uw identiteitskaart, trouwboekje en een zo volledig mogelijk overzicht van uw loopbaan meebrengen.
  • Online
    Als werknemer, zelfstandige of ambtenaar kunt u zelf uw pensioen aanvragen via MyPension. U moet gewoon inloggen en de stappen volgen. De procedure is eenvoudig en u kunt zelf de datum kiezen waarop uw pensioen ingaat. Doet u uw aanvraag online, dan maakt u gebruik van een vereenvoudigde procedure en zal uw aanvraag dus sneller worden verwerkt.
Ik ben bijna gepensioneerd-ERGO-Je suis bientôt pensionné(e)
De ERGO website maakt gebruik van cookies
Meer informatie Ik ga akkoord