Hoe verloopt de uitbetaling van mijn pensioensparen?

Heeft u tijdens uw loopbaan aan pensioensparen gedaan om uw wettelijk pensioen aan te vullen, dan kunt u dat bedrag in één keer opnemen of laten uitbetalen in maandelijkse renten na uw 65ste verjaardag.

De uitkering van uw pensioen en pensioensparen

In de online tool MyPension kunt u inloggen en vanaf de leeftijd van 55 jaar onmiddellijk zien op welk wettelijk pensioen u recht heeft. Voor 55 jaar kunt u enkel de reeds opgebouwde pensioenrechten consulteren, maar wordt er geen simulatie gemaakt. De uitbetaling hiervan gebeurt door de overheid, bij voorkeur rechtstreeks op uw bankrekening.

Heeft u bovenop uw wettelijke pensioen een kapitaal opgebouwd aan de hand van een levensverzekering of pensioenspaarfonds? Dan heeft u vanaf de leeftijd van 60 jaar de mogelijkheid om deze kapitalen aan te spreken zonder hiervoor fiscaal beboet te worden.

De invloed van uw leeftijd op uw uitkering

  • opvragen voor uw 60ste
    U wil het kapitaal van uw pensioenspaarrekening vervroegd laten uitkeren? Dan betaalt u een belasting van 33% op het opgevraagde kapitaal. Zelfs een klein deel van uw pensioensparen vroegtijdig laten uitkeren, is dus zeker af te raden.
  • opvragen na uw 60ste
    Als u begon met pensioensparen voor uw 55ste jaar, is de anticipatieve heffing al afgehouden van het kapitaal op uw 60ste verjaardag. Dat betekent dat u de premies tussen uw 60ste en 64ste kunt blijven inbrengen in uw belastingaangifte zonder er nog belasting op te betalen. Dit is zeer interessant en een goede reden om te wachten tot na uw 65ste verjaardag met de uitkering van uw pensioensparen.

Als u begon met pensioensparen na uw 55ste jaar, dan moet u wettelijk gezien 10 jaar sparen en daarna zal pas de anticipatieve heffing plaatsvinden.

Ik ben bijna gepensioneerd-ERGO-Je suis bientôt pensionné(e)
De ERGO website maakt gebruik van cookies
Meer informatie Ik ga akkoord