Hoeveel kan ik aan pensioensparen en langetermijnsparen doen in 2017?

U kunt in 2017 fiscaal voordeel genieten door te sparen voor uw pensioen, maar dat voordeel is niet eindeloos: er bestaan maximumbedragen voor zowel pensioensparen als langetermijnsparen.

Het maximum sparen in 2017

Of het aan te raden is om aan pensioen- en langetermijnsparen te doen staat buiten kijf, want naast het rendement geniet u immers een groot fiscaal voordeel. Beide fiscale regimes zijn wel gekoppeld aan maximumbedragen

Voor pensioensparen ligt dit maximum in 2017 op € 940. Dit betekent dat het maximale, fiscale voordeel € 282 bedraagt. Bij langetermijnsparen ligt het iets ingewikkelder: het maximale spaarbedrag dat u fiscaal mag inbrengen, bedraagt 6% van uw netto belastbaar inkomen, verhoogd met € 169,20. Hoeveel u precies mag sparen is dus gekoppeld aan uw inkomen. 

Verder wordt het langetermijnsparen beperkt door een absoluut maximum van € 2.260 dat voor iedereen van toepassing is. Stel dat dit absolute maximum op u van toepassing is, dan betekent dit dat u in 2017 nog € 678 fiscaal voordeel kunt genieten.  

Deze fiscale maximumgrenzen zullen van toepassing blijven tot en met 2018. De wetgever heeft beslist om tot dan de fiscale indexatie, die normaal jaarlijks plaatsvindt waardoor de bedragen geleidelijk stijgen, te bevriezen.

Voorbeeld

Een werknemer verdient in 2017 in totaal € 34.300 (bruto-inkomen – sociale bijdrage = netto belastbaar inkomen). 

Volgens de berekening ((€ 34.300 x 6%) + 169,20) mag deze persoon € 2.227,2 sparen in een langetermijnspaarverzekering. 

Hij blijft bovendien (juist) onder de absolute maximumgrens.

Wil u graag een berekening van het fiscaal voordeel dat u dit jaar nog kunt genieten?

Neem dan snel contact op met uw ERGO-adviseur.

Zoek uw adviseur
Wat is mijn fiscaal voordeel-ERGO-Quel est mon avantage fiscal
De ERGO website maakt gebruik van cookies
Meer informatie Ik ga akkoord