Kan ik mijn kapitaal aan minder risico blootstellen als mijn pensioen nadert?

Dit is niet enkel mogelijk, het is zelfs sterk aan te raden. Wanneer u uw pensioen nadert, kan u uw beleggingswijze aanpassen en een ‘switch’ maken naar een gegarandeerde formule.

Zekerheid, of risico met hoger rendement?

De manier waarop u spaart, bepaalt hoeveel risico u neemt en hoeveel kans u heeft op een hoger rendement. Tak 21 biedt meer zekerheid, maar tak 23 biedt door zijn hoger risico vaak een hoger rendement.

Spaart u voor 100% in tak 21, dan is het gestorte kapitaal volledig gewaarborgd. Spaart u voor 100% in tak 23, dan neemt u meer risico. Omdat u spaart op lange termijn, is dit risico niet zo dramatisch. U heeft namelijk nog voldoende tijd om een eventuele tegenslag te boven te komen. Nadert uw pensioen, dan heeft u daar geen tijd meer voor en is het verstandig om een ‘switch’ te maken.

Wat is een switch?

Op lange termijn zijn plotse beursschommelingen niet zo erg omdat u als spaarder nog genoeg tijd heeft om een daling op te vangen. Maar als uw pensioen nadert zou het wel eens rampzalig kunnen zijn om een deel van het kapitaal door een sterke beursdaling te verliezen. U heeft op dat moment namelijk geen tijd meer om het verlies weer goed te maken.

Daarom bieden verzekeraars de mogelijkheid aan de beleggingswijze aan te passen. Dit wordt een ‘switch’ genoemd. De tak 23-eenheden die u als klant bezit, worden dan verkocht en dit geld wordt vervolgens in een gegarandeerde formule van tak 21 gestoken.

Ik ben bijna gepensioneerd-ERGO-Je suis bientôt pensionné(e)
De ERGO website maakt gebruik van cookies
Meer informatie Ik ga akkoord