Tot welke leeftijd kan ik aan pensioensparen doen?

Zodra u begint met werken, kunt u niet vroeg genoeg beginnen met pensioensparen. Hoe langer u spaart, hoe groter uw kapitaal. Het is dus aan te raden om te sparen tot uw 65ste verjaardag. Daarna kunt u ook nog niet-fiscaal sparen.

Vanaf wanneer?

Zodra u loontrekkend bent en belastingen betaalt, is het interessant om te starten met pensioensparen. De minimumleeftijd is 18 jaar. U kunt het bedrag dat u spaart fiscaal inbrengen en dan krijgt u van de staat een cadeautje terug van 30%.

Speelt u graag op veilig, dan kunt u sparen met een tak 21-pensioenspaarverzekering. Heeft u een profiel dat graag risico neemt als de kans op rendement hoger ligt, dan is een tak 23-verzekering of pensioenspaarfonds iets voor u. Er zijn verschillende formules, uw adviseur kan u zeker helpen bij het maken van de juiste keuze.

Tot wanneer?

De maximumleeftijd voor pensioensparen is 65 jaar. Dat wil zeggen dat u premies kunt blijven storten tot u 64 jaar bent.

Op uw 60ste betaalt u een eindbelasting: de anticipatieve taks. Dit houdt in dat u na uw 60ste nog altijd fiscaal voordelig kunt storten, zonder eindtaxatie. Dit is bijzonder voordelig. Op sparen zonder fiscaal voordeel en langetermijnsparen staat dan weer geen maximumleeftijd.

Wil u meer uitleg over de meest interessante manieren om aan pensioensparen te doen op een bepaalde leeftijd?

Neem gerust contact op met een ERGO-adviseur in uw buurt.

Zoek uw adviseur
Wat moet ik over mijn pensioen weten-ERGO-Que dois-je savoir au sujet de la pension
De ERGO website maakt gebruik van cookies
Meer informatie Ik ga akkoord