Wat is de anticipatieve heffing op pensioensparen?

Dit is een belasting van 8% op het door u gespaarde kapitaal op het moment dat u 60 jaar wordt. Er zijn een aantal voordelen aan verbonden, maar evengoed een aantal voorwaarden.

Belasting op pensioensparen

Begon u voor uw 55ste met pensioensparen, dan betaalt u op uw 60ste verjaardag 8% op het gespaarde bedrag. Dit is de ‘anticipatieve taks’ of ‘bevrijdende heffing’ op pensioensparen, wat wil zeggen dat u nadien geen belastingen meer moet betalen op uw spaargeld. 

Het voordeel hiervan is dat u tussen uw 60ste en uw 64ste erg voordelig kunt blijven sparen zonder verder nog belasting te moeten betalen op het kapitaal. Die vier jaar kunt u wel uw pensioensparen inbrengen in uw belastingen en genieten van het fiscaal voordeel van 30%. Bent u na uw 55ste begonnen met pensioensparen, dan wordt deze belasting van 8% geïnd in het 10de jaar van het contract.

Vervroegde inningen

Op die anticipatieve taks vraagt de staat de komende jaren vervroegde inningen. Dat wil zeggen dat verzekeraars en banken van 2015 tot 2019 ieder jaar 1% van die anticipatieve heffing innen. Die vervroegde inningen worden dan later afgetrokken van de 8% anticipatieve heffing die u op uw 60ste verjaardag moet betalen. 

Met andere woorden: in 2015 betaalt u 1% van de anticipatieve taks die u op uw 60ste zou moeten betalen. In 2016 doet u dat ook. In 2017, 2018 en 2019 ook. Vanaf 2020 niet meer, dan bent u vrij van de vervroegde inningen. Op uw 60ste verjaardag betaalt u dan 8% belasting, maar de bedragen die u al betaalde tussen 2015 en 2019 worden daar meteen van afgetrokken. 

Heeft u die anticipatieve taks al betaald op uw 60ste verjaardag of op de tiende verjaardag van het contract? Dan moet u nu natuurlijk geen vervroegde inningen meer betalen. 

Ziet u door de bomen het bos niet meer?

Neem dan contact op met uw ERGO-adviseur, die kan u alles rustig uitleggen.

Zoek uw adviseur
Wat is mijn fiscaal voordeel-ERGO-Quel est mon avantage fiscal
De ERGO website maakt gebruik van cookies
Meer informatie Ik ga akkoord